Neljän päivän kiertomatka Lombardin alueen pikkukaupungeissa
kesällä 2022
Kyseessä on työmatka, joten perinteiset turistikohteet
jäivät välistä ja havainnot tehtiin aamuin, illoin ja töiden lomassa. Suomen
kesä ei ollut kunnolla käynnistynyt, joten 35 asteen molemmilla puolilla
pysytellyt päiväsää tuntui paahtavalta.
Lento lähti Helsingistä jo 7:50, joten nukuin edeltävän yön
jo Glo – hotellissa lentokentällä. Finnairin siivillä Milanoon ennen puolta
päivää. Kuten yleensä minulla Italiassa, ensimmäiset sohlaukset alkavat jo
lentokentällä. Viimeksi autonvuokraamon yritti pakko myydä vakuutusta. Nyt
varaus puuttui kokonaan ja autojen hinnoittelu vaikutti mielivaltaiselle.
Ensimmäisen vuokraamon iso farmariauto olisi maksanut 1600 euroa neljältä
päivältä. Toisella jonottamisella hinta puolittui. Kolmannella olisi voinut
käydä samoin, mutta sitä ei enää kokeiltu, kun päivä oli aikataulutettu.
Malpensan kentältä ei muualle pääse, kuin yhdelle Milanon
kehäteistä. Onneksi vielä puolivälisin oikeaan suuntaan. Ainoat ruuhkat olivat
vastaantulevassa liikenteessä, joten ehdimme päivän työkohteisiin ajoissa.
Illaksi majotuimme Solferinon pikkukaupunkiin.
Solferino on täynnä historiaa. Siellä käytiin Italian toisen
itsenäistymissodan viimeinen taistelu, jossa Napoleon III johtamat joukot
Sardinialaisten kanssa voittivat Itävallan joukot 1800 – luvun lopulla.
Haavoittuneiden sotilaiden parissa vieraili myös Sveitsiläinen liikemies Henri
Dunant, joka sai näkemästään kimmokkeen perustaa Punainen Risti – järjestö.
Sodasta Solferinossa ei ollut enää jälkiä. Vain pieni
nukkuva kaupunki, jonka ainoassa hotellissa pääsimme viettämään yön. Hotellin
baari oli kokonaan ranskalaisen seurueen valloittama, joten illallista varten
jouduimme lähtemään puolen kilometrin jyrkälle maantiepatikoinnille
vuorenrinnettä ylös. Ylhäältä löytyi Ravintola Perhonen, jonka nimen takaa
paljastui edellisen omistajan suomalainen puoliso. Pitsa oli hyvää ja Garda –
järvelle avautuvat maisemat kauniita.
Toisen päivän pääkohteemme oli Pozzonovo. Ehdimme sinne
juuri sopivasti lounasaikaan. Isäntämme kysyi, pidämmekö kalasta? Myönteisen
vastauksen jälkeen saimme yhteistilauksena mereneläväsalaattia ja
vihersimpukkapastaa. Minä pidin. Illaksi ajoimme majoittumaan Albergo Alle Aque
hotelliin, Lonigoon.
Hotelli oli siirtynyt QR – koodillisiin ruokalistoihin,
jotka sisälsivät google – translator tasoisen käännöksen mille tahansa
kielelle. Itse silmäilin aiemmin ilmeisesti vanhentunutta italiankielistä
listaa, jossa alimmaisena oli fritti de mistro, joka olisi ollut paistettuja
mereneläviä. Luulin tilaavani tämän, sillä se oli samalla kohdalla listassa.
Yllätys oli melkoinen, kun minulle tuotiin iso tartar – pihvi. Onneksi pidän
siitä, niin ei tarvinnut Mr Beanin tavoin ryhtyä naudanlihapaakkuja
piilottelemaan.
Ehkä hyvä, että en tehnyt hotellissa tuhmuuksia, sillä
hotellin pitäjä osoittautui oikein vieraskoreaksi. Hänellä oli syntymäpäivä ja
sitä juhlittiin samalla hotellin piha-alueella. Kakkua ja muita tarjoiluita oli
jäämässä yli, joten pian niitä kannettiin myös meidän pöytä täyteen. Niin
Italialaista.
Kolmannen päivän työt olivat Ferraran lähellä. Ferraran
kaupunkiin pääsin tutustumaan vähemmän, kuin olisin halunnut. Sen
vanhakaupunkimainen keskusta on 1300 – luvulta ja loisto on edelleen jäljellä.
Ferrara ympäristöineen on maailmanperintökohde.
Sellainen on myös Po – joki suistoineen. Tähän pääsimme
perehtymään enemmän, sillä työkohteena oli yksi alueen suurin maatila
biokaasulaitoksineen. Po – joen suisto sopii erinomaisen hyvin riisin
viljelyyn, sillä joen vettä on pystynyt kierrättämään kanavissa riisin viljelyä
varten. Nyt joen vedenpinta on seitsemän metriä normaalia alempana, joten
kastelua joutuu säännöstelemään. 35 asteen helteet puolestaan vaativat
mieluummin tupla – kastelua, joten satojen kanssa voi tulla haasteita. Ilmastonmuutos
voi vaikuttaa isoon kuvaan, mutta ihan konkreettisina syinä olivat Alppien
tavallista vähälumisempi ja valumisen sijaan haihtumalla kadonnut lumi, sekä
sateeton kevät.
Illaksi palasimme samaan hotelliin. Nyt ruokatilauksissa ei
ollut enää ongelmia. Joukkoomme oli tullut kolme uutta vierasta, joiden kanssa
samalla autolla matkustimme viimeisen päivän. Oli mielenkiintoista jakaa, miten
paljon maassa aiemmin vierailemattomat pystyivät ammentamaan yhdessä
kiireisessä päivässä Pohjois-Italiasta. Valtava, perinteinen teollisuus,
organisoitunut maatalous, kaunis Garda – järvi, alppien läheisyys ja näkyminen
horisontissa, persoonallinen liikennekulttuuri, pöntöttömät wc:t ja hyvä ruoka.
Illalla Finnairin lennolla yöksi Suomeen ja seuraavana
aamuna kotiin asti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti