Nizza, Cannes, Monaco ja Manosquen alueen viinitilat 2012
6.12.
Itsenäisyyspäivä. En ole erityisen isänmaallinen, mutta
silti tuntui oudolta lähteä ties monettako kertaa peräkkäin maanpakoon
kyseisenä päivänä. Ei minulla tosin mitään itsenäisyyspäivän vastaanottoa
vastaan ole, kunhan ei tarvitse katsoa pääriittiä televisiosta, eikä osallistua
alueellisiin karkeloihin. Arkivapaa torstaina mahdollistaa kuitenkin
erinomaisesti lyhyen lomamatkan lomapäivien kulutuksen minimoinnilla.
Matkustamme bussilla Helsinki – Vantaalle ja pääsemme
sujuvasti odottamaan lentoa. Sesongin aikaan Nizzaan pääsee melko edullisesti
suorilla lennoilla, mutta nyt suoria lentoja ei olisi ollut tarjolla edes
rahalla. Lufthansa lentää kuitenkin Munchenin kautta yhden pysähdyksen
taktiikalla. Välilasku oli juuri sopivan mittainen. Aika ei tullut pitkäksi,
mutta ehti nauttimaan parhaat palat saksalaisesta ruokakulttuurista. Siis
bretseleitä ja bratwursteja, sekä lager olutta.
Perille Nizzaan saavuimme pimeän jo tultua. Sukulaismies oli
hakemassa ja viemässä meidät luokseen Mouginsiin, jonne ajoi reilussa puolessa
tunnissa.
7.12.
Sukulaisemme etsivät pitkään kakkoskotia Ranskan Rivieralta.
Oikean talovanhuksen löydyttyä he ovat rakentaneet tilaansa pieteetillä itseään
varten. Näissä puitteissa kelpasi herätä loman varsinaiseen aloitukseen.
Mougins on kaunista maaseutua Nizzan välittömässä
läheisyydessä. Majapaikkamme lähellä oli puisto, jossa kävimme päiväkävelyllä.
Matkalla puistoon oli Picasson entinen kotitalo, jonka innoittamana teimme
päätöksen myöhemmästä vierailusta Picasso – museoon.
Ilalla ajoimme Cannesiin, jossa tutustuimme rantaan ja
elokuvafestivaalien puitteisiin ulkoisesti. Punainen matto oli sisäänkäynnillä
myös nyt, mutta suuri glamour oli kuitenkin melko kaukana. Aivan Cannesin
laidalta löytyi sukulaistemme suosima illallisravintola, jonka nimestä en
muista kuin useat vääristetyt käännökset, jotka menivät jotakuinkin ”kottikärryillä
isoäidin haudalle”. Itse illallinen sisälsi maukkaita etanoita ja pihvin.
Etanat olivat erinomaisia. Ei pihvissäkään vikaa ollut, mutta ranskalainen tapa
olla riiputtamatta nautaa aikaansaa muista maista poikkeavan maun lihaan.
8.12.
Marketeissa oli sesonkialennuksessa shampanjat. Ehkä niihin
olisi voinut panostaa, mutta me olemme mieltyneet erityisesti alueen rose –
viineihin. Niin harrastuneita emme ole, etteivätkö sokkotesteissä olisi parhaat
palat marketviineistä sekoittuneet tilojen vuosikertatuotteisiin. Olemme
kuitenkin niin harrastuneita, että tuntui hienolta lähteä kierrokselle
Manosquen alueen viinitiloille. Ajelimme noin tunnin matkan pikkuteitä, jotka
lävistivät luonnonsuojelualuetta. Maisemat olivat jylhän kauniita, joskin tällä
alueella vihreyttä on läpi vuoden.
Viinitiloilla on vaihtelevat valmiudet ottaa viinituristeja
vastaan. Osassa oli pieniä historiamuseoita, osa oli panostanut laskemaan
letkulla kulutusviinit asiakkaan omiin kanistereihin veroja kiertäen.
Jälkimmäinen tapa olisi varmaan maksimoinut hinta-laatusuhteen. Meidän
käyttömäärillä voi kuitenkin panostaa myös pulloihin ja esillepanoon. Parhaan palvelun saimme Chateau De Bernen viinitilalla, joka myi myös laadukkaita oliiviöljyjä. Matkalaukut täyttyivät hyvin kohtuuhintaisista roseviineistä ja öljyistä..
Illalliselle kävelimme Mouginsin keskustaan. Valinnanvaraa
oli muutaman ravintolan verran. Nauttimamme ruoka oli hyvää, mutta niin se
olisi ollut todennäköisesti kylän muissakin ravintoloissa.
9.12.
Varhainen aamiainen ja lyhyt navigointi moottoritielle.
Monaco oli yllättävän lähellä. Reilun tunnin ajon jälkeen olimme saapuneet
aivan ytimeen. Monaco tosin on niin pieni maa, että reuna-alueita ei juuri ole.
Pysäköinti tuotti pieniä haasteita. Parkkipaikan olivat pääasiassa maan alle
rakennetuissa parkkitaloissa, joiden hinnat olivat suuria ja käyttöaste silti
kova.
Maan päälle noustuamme olimme parin minuutin kävelyn päässä
Monte Carlon kasinosta. Puitteet olivat vaurautta ja konservatiivisuutta
uhkuvat. Ulkoisen tutustumisen jälkeen lähdimme kävelemään alas formulakisoista
tuttua mäkeä satamaan. Satamassa oli tivoli ja joulumarkkinat. Palasimme niihin
käytyämme ensi lahden toisella puolella tutustumassa linnoituksiin. Ensikokemuksena
Monaco oli pieni, kallis ja kaunis, sekä korostetun siisti.
Paluumatkalla ajoimme Antibesiin Picasso – museoon. Museo
sijaitsee meren vieressä kauniissa, vanhassa ja korkeassa rakennuksessa. Museo on
arvotaiteeseen tottumattomalle hämmentävä, sillä Picasson teoksia on kymmeniä
ja taas kymmeniä. Taiteeseen innokkaasti, mutta ymmärtämättömästi suhtautuvana
salavalokuvasin teoksista kiinnostavimman. Teetin kuvasta jäljennöksen kotini
vessan seinälle. Uskon sairaiden kasvojen katselun edistävän suolentoimintaa ja
suojaavan peräpukamilta.
10.12.
Rauhallinen aamu. Hieno sää. Aamiaisen jälkeen lähdemme
ajamaan Nizzaan, jossa sijaitsee aivan meren ja keskustan kyljessä maisemiltaan
yksi maailman kauneimmista raviradoista, Cannes Sur Mer. Tänään oli tosin
laukkaurheilun vuoro. Se ei haitannut paikkaan tutustumista. Puitteet olisivat
kuitenkin parhaimmillaan suurissa yleisötapahtumissa. Nyt arkikisoissa yleisöä
ei ollut kuin kourallinen ja myös palvelut pyörivät vajaateholla. Tästä syystä
emme jääneet lounaalle rata-alueelle, vaan suuntasimme Antibesiin.
Kaunis
keskusta pursui miellyttäviä myymälöitä, joista mukaan tarttui kankaita
keittiön sisustamiseen. Myös ruoan valmistusta tukevia hankintoja pääsi
tekemään. Etanapannuja ostimme illallisten alkuruokia varten. Liekittimen valitsimme
pihvien, tai jälkkäripannacottien flambeeraukseen.
Illallisen nautimme Cannesissa, puitteiltaan arkisessa
kuppilassa. Ruoka oli tyypillistä ranskalaista ja hyvää. Ranskalaisia perunoita
ja simpukoita valkoviinissä keitettynä.
11.12.
Hieman pitkäksi nukutun aamun vuoksi kotiinlähdölle meinasi
tulla kiire. Nizzan kenttä on kuitenkin resursoitu sesonkeja varten, joten näin
talvikaudella sieltä pääsee tosi nopeasti läpi muodollisuuksista, joten
paluulennolta myöhästyminen ei lopulta ollut edes lähellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti